Iklan Nuffnang

Thursday, September 8, 2011

Kenapa saya susah nak turun kan berat badan

Mesti awak2 yg baca blog sy ckp, nape lah akak ni tak kurus2, byk naik dari turunnya.. alah.. akak ni tak leh kurus punyer, akak ni nipu kot time mkn.. huhuhuhu sob sob... eleh.. saya pasan sirik jek.. oklah.. kadang2 hakikat perlu sy lalui tak macam org lain.

Ramai yg mudah turn, tapi rata sebenarnya kurus masa dulu, mungkin naik sbb kawin, sbb beranak, sebab umur meningkat dan lain2 faktor. Tapi tgk yg mmg chubby sedari kecil lagik.. 1:10 kot aje yg berjaya.

Saya ni mmg obes dari kecil, dekat sekolah paling time tak suka, time timbang, ramai ngejek saya, dulu darjah 6 saya dah 50+kg, tinggi kemetot lagik, naik menengah berat dah 60++, lepas tu tiba2 terus 80++, sekali pun tk perasan berat 70kg++ gi mana... sedihnya.. tp time tu happy je kot...
ni time for m 5, tak tahu berat bape... yg lepas spm jek terus 99kg tuh.. huhuhuhu


dulu darjah 5-6 antara faktor terteruk berat sy naik kot, bukan berat naik, habit makan sy terburuk. Mak saya meniaga sarapan pg, tp anta kat kedai sj thn 1989 gitu... kakak2 sy ade tugasan sendiri.. masing2 keje dan badan kering2.. kekekekeke... drg tlg mak buat kuih balik keje, tlg lagi time subuh, bungkus nasi lmk lah, grg karipap lah... bakar kuih lah... SAYA? saya tukang kemas, hari2 basuh lantai, basuh periuk besar2 TAPIK... sy ade habuan... biase dlm periuk byk tinggal belen makan, ns lemk, ns dagang, mee hun grg, sambal tumis, kari daging, tau tak habit buruk sy bermula... sy masukkan kan sambal dlm periuk ns lemk, sy gaul sy mkn, byk sgt, then ns dagang kesukaan sy, masukkan kari dlm peruk nasi dagang, gaul dan mkn, mee hun plak... beegitulah sy selama 2 thn, tanpa di perdulikkan pon oleh sapa2 dgn habit buruk pemakanan sy. tiada siapa pon tegur, petang2 keje sy pecahkan kelapa, dan mesin kelapa serta perah santan, wah.. mcm org susah bunyik sy kan.. tak lah.. sy mewah semuanya, ape nak dapat.. org berniaga.. penat jek.. tp ape sy nak parents sy bg... tp semua terhenti setelah abah sy pergi meninggalkan kami sekerluarga... mak tak berniaga lagik dari thn 1992... sebb akak kawin, then tak sambung2 lagik, sekali arwah pergi, terus mak kata tak mo niaga lagik... thn 1993 sy tingkatan 3, time tu belajar sains, pasal period, kalau period tak dtg maksudnya pregnant.. hok aloh.. bile plak sy merandung, boifren pon tak dak.. kakakakaka, masa tu period tak dtg 1thn... kalo pregnant 9 bln dah beranak, ni menten jek... kekeke, sy tak tahu pon period ni mengong sbb berat sy. Berat sy naik dan naik... sampailah SPM, lepas SPM, sy n fren jalan2.. pergi kat shopping mall, sy suke timbang kat 1 mesin ni, sebb dia tak kuar nombor kat screen tp dia kuarkan 1 kertas kecil dan keras siap berat n fortune sy.. hehehhe.. awak tahu berat sy time tu... 99KG... sy gigil.... heheh.. gigil tak percaya...



Tapi sy tgk depan cermin ok jek.. cam model jek.. wakkakakaka... so.... dgn sendiri.... berat sy turn pada 92kg... lega sket bile timbang lagi kat situ... pastu sy sambung belajar kat 1 kolej di JB, timbang2 berat sy 86kg... sy active tp berat kat situ jelah..
ni time kolej.. majlis ari raya thn 1997 kot

sampaikan sy di alam kerja, time amek gambo, muka saya bulat sgt, cam lilin licin n putih, sbb kulit meregang kot... eee tatot, pastu dpt keje bos asekkkk nak banje mkn, kedai paling dekat nasi beriani aje ade, pengsan mkn selalu, pastu kfclah, mcdlah, pizza lah... 7 bln sy keje situ sy cabut, sy tgk pic2 lama sy nak pengsan... berapa lah berat sy, sy tk pernah timbang, tu blom cite time MIRC dulu2, ade yg cabut tgk sy, ade yg baik gak... huhuhuhu.. mencik... dan sebab salah sorang budak chattinglah..
di alam pekerjaan, time ni gi convo, mkn nasi beriani n fast food selalu, asek pilih kaler itam je hah


sy berazam nak kurus.. time tu berat 92kg umur 22thn.. muda mudi babe... keje baru sy ni, jauh gile tempat mkn, sy tak de transport, nak jln kaki, mau berpeluh nun jauh kat Giant... so sbb sakit ati dgn dak chatting nih sy masuk gym kat BBU, dengar kata, dak chatting tu biase lepak area situ.. dr berat 92kg tu selama 6 bln sy dpt turun ke 78kg... masa dari berat 84kg ke turn ke 78kg cam lemak cair laju.. sekejap jek... mana tak nyer.. hari2 gi keje naik bas, bus stand jauhhh kene keja masa,,, hari2, balik umh mak dah siap kan roti apit telo grg dgn sos segala, mkn dlm kete, adik anta gi gym, seminggu 3 kali, org dah ramai perasan, ramai nak ngorat.. hhahahaha..

ni lepas gym, ramai org dah tegur sy kurus, walo berat 78kg.. huhuh... muka bongkak ek.. akkaka


tapiiiiiiiiiiii bile dah dpt boifren (hubby sknrg) asek kuar mkn mkn dan mkn, gym pon gudbye... tau2 nak kawin.. berat dah 92kg.. dlm masa yg sama, period sy semakin teruk, sehinga thp kene makan pill baru leh period....
ni baru 2 thn kawin... mulat.... sedih tgk biras dah ade baby :(


Bile dah kawin, berat menten 90-95kg huhuhuh.. dah tiba nak anak.. meroyan plakkk.. buat treatment time tu berat 94kg... mcm2 sy buat utk turunkan berat, masuk gym pon main2, sampailah.. sudah dekat 4 thn usia perkahwinan, sy dah nak 30thn.. faktor utk cepat berat turun semakin rendah, metabolisme semakin rendah, sy ambil produk kehamilan Biodex disamping utk turunkan berat dan sy gym sungguh2 dan tidak mkn mlm kecuali product biodex, sikit2 berat turun sampai ke 86.7kg, doctor yg merawat sy ingin buat pembedahan kecil ke atas sy.. iaitu OD.. ovarian drilling, so terhenti lagik gym. Sy pesakit PCOS, selama dok ulangalik gi treatment tak tahu sakit ape.. doc asek ckp telo tak matangggg aje... kalo sy tau, lama sy dah gugel pasal PCOS, sejak tahu lepas operate, sy sebuk di forum kehamilan, tau penyakit sy dan cara utk mengatasinya, setelah 6bln lepas operate baru sy berjaya hamil dlm masa ygsama sy juga ambil biodex, siap minum teh kurus lagik, tak tahu dah ade isi, until, rase mual nak minum teh tu, baru berenti. patut mual, dah preggy, cian bb minum teh kurus.

ai suke tgk pipi ai, time ni baru 1 week operate.. OD...

Dalam masa preggy berat sy dari 86.7kg naik sampai 99.7kg... takutnya no 100, selalu doa jgn sampai 100kg, tup tup beranak awal sket, kalo cukup bulan rase leibh100kg.. kekekek. Pantang sebulan, berat terus drop pada 85kg.. wow... ramai puji kata sy lepas beranak l;agik kurus... 85kg tu dah kurus lah tu bg sy.. heheh... tapi syg... naik keje, kaki sy panjang, sy asek kuar mkn2. ank dah 6 bln masuk gym.. tak jalan, sbb still breastfeeding, mlm lapoooo... mknnnn... sampai berat sy 92-96++.. huuhuhuh...ni sy time 6 bln++ at raya 2009, ramai kata sy cam tak naik, perut jek naik, hmm mmg pon, pipi pon tak tersembul cam raya 2006

Prob sy sekarang, berat sy cam yoyo, penat sy pantau mkanan, sy mkn tak byk, ank sy semakin membesar, kat umh asek nak melekat, kalau time CYC sy dpt turun, sbb sy mkn ubt period, kalo tak perut sy buncit, berat pon naik or statik, mkn sket pon tak turun, lepas tu start PERS, sy tak ambil pill, bln puase mkn apenah kalo sorang2, siap minum air kosong je time sahur... ade turun byk? naik rase dah 2 kali... sy kadang2 rase nak give up, sbb ade time sy suffer mkn sgt sikit utk 1 week, tp turun tak de sgt hny beberapa ratus gram... rase btul2 give up.

So.. jgn lah ckp sy tak serius, diri sy perlukan 2 kali atau 3 kali ganda berusaha berbanding dgn kawan2 yg lain... mkn jaga pon tak cukup, mkn dan exercise pon tak cukup... b4 prenant sy turun sbb sy kene gabung DIET, EXERCISE DAN SUPLIMENT OR UBAT KURUS2. kurang salah 1, sy takkan berjaya, sy bukan ank dara cam dulu, usia makin meningkat. Biodex bukan murah2, dulu diam2 sy kuarkan duit ASB sy utk bli biodex... huhuhuh... tp sy ttp nak ambil Biodex lagi sekali.

Target sy kuruskan badan adalah untuk dapatkan anak yg kedua... harap maklum...

Sekian Terima kasih

Mode : nak baby.. ramai member dah preggy... huhuhuhuh

14 comments:

noradzlina.kamdani said...

kronologi cerite akk sgt mengharukan lin...
lin rasa lin tau kt ne ade mesin penimbang kertas yg siap dgn fortune tu...klu xsilap dlu ade kt Plaza Pelangi he he he...tu dlm area thn 1995 - 1997 klu xsilap la...

Kehelan said...

masing2 dgn kisah masing2 kan kak?
yg penting kita semua saling memahami

N a d i a said...

Kak Chaye.. masa saye darja 6 berat saye 64kg! Memang tak akan dapat lupa.. sebab malu masa tu baru sekolah rendah berat banyak sangat. =)

Betul kata Kak Chaye tu, mane yang dapat turunkan berat cepat kemungkinan besar memang diorang remaja remaji dulu KURUS / MUDA.

Takpelah Kak Chaye, kita memang lambat nak turun, dah dari kecik semedang godang. Slow-slow and steady.. tahun depan pasti nganga tengok berat dah turun banyak! hiks.


Jom Kak Chayeee kita usaha lebih demi nak dapat baby~ weeeeee~ ♥

noorcahaya said...

lin.. wakakka. btollah.... suke tau.. orglain tak nampak berat kite.. hehe

kay.. thx... sedih sbb ade org tk faham...

nadia... sy pon tk ingat sgt.. mungkin 50-60kg tp yg pasti berat 70++ terus tk nampak.. tau 80++ lagik sakit...

~NuJie~ said...

ohhh,,,sedih dan sadis cerita awk cahayer...huhuu...
mcm saya la jugak..dr kecil mmg dah overdose,,tapi hepi je masa tu..dah bsr baru ada rasa malu tu...
ada la trn sket2 sjk berdiet,,tp nk kwl makan plak yg hazabnya..gRRrrr!!!

noorcahaya said...

kadang2 kawal mkn, tp tak berbaloi, kite rase down sgt pastu, pastu diet cara tak sihat, hmmm susah nak ckp.. ni sekarang perut boncit semacam, kalo peknen tak pe gak,... ni penuh darah tk mo kuar, nak ckp camner kalo berat tak turun...

noradzlina.kamdani said...

kak cahaya, akk sekolah menengah majidi baru ye? lin br nmpk gambo...
smlm punye n3 xde gambo...lin sekolah situ gak thn 1992 - 1996 tp still xbole recall muke akk...

noorcahaya said...

lin.. akak senior lin lah nih.. aik sy nama glamer pon tk ingat ker, org punya lah active sukan, tp sukan berat2 lah, lempar cakera, lembing, peluru, tarik tali utk rumah Tuah... kekekekek... pelik lah lin kalo tak ingat nama akak.. kekekekek....

aullea said...

lebih kurang la kisah kita cha..
tahu-tahu dah angka 8.. x penah menikmati angka 5,6,7 tu pon!
darjah 6 dah 68kg..lebih kurang nadia. cikgu kelas siap cakap, lea lg berat dari dia,huih malu guwe..

jom cha, pregnant!

Bicikut said...

bleh turun la..semua org bleh turun..

noradzlina.kamdani said...

lin xaktif dlm sukan..lin umah lekir..lin masuk pantun, deklamasi sajak, drama

noorcahaya said...

bici.. ye leh turun as i said.. kene 2, 3 kali ganda usaha dari org normal... :(

lin... kalo drama, yg active aku kenal geng Sharudin Manas.... lain tk ingat.. drama pose ek.. apetah... pantin sajak kite sangap...

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

ehm sedih baca..sebab akak rasa cam kena buat lebih untuk turun berat..sedangkan ada orang yoyo jer makan tak jaga, exercise main-main bole turun senang-senang..

saya paham, sebab saya pon rasa gak cam tu..berat saya mula naik lepas habis UPSR, masa cuti nak naik form 1..masa tu sebab nak reach puberty kan..selera makan tahap gaban...setiap hari 2 bungkus nais lemak setiap pagi..merasa lah naik form 1 adalah 64 kg...terkejut sedih tapi buat bodoh...

samapi sekrang baru ada perasaan nak kuruskan badan..baru ada kesedaran..

setiap org berlainan metabolisma badan..sebab itu ada yang kena kerja keras, ada yang tak perlu.. takpe kak, yang penting kita usaha ikut kemampuan kita. mesti bole turun berat badan tapi susah sikitlah...kena kuat semangat..

insyaAllah ada rezeki akak dan suami dapat second baby :)

Nas Ibrahim said...

Tahniah. Sia sntiasa berusaha. mungkin ada tips2 yg sis terlepas pandang atau cara agak tersasar sikit. Smoga sis dapat capai impian.

Followers

Reach The Goal

Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

BMI

Weight:


Height:



Your BMI is:

Popular Posts

nuffnang